پوست یکی از مهم ترین اجزای بدن ما می باشد که علاوه بر سلامتی، بر روی زیبایی ظاهری ما نیز نقش مهمی ایفا می کند. پوست ها انواع مختلفی دارند که شامل پوست خشک، چرب، نرمال و یا مختلط می باشند. برای مراقبت از پوست ابتدا باید نوع پوست خود را بشناسید. سپس با توجه به ویژگی های آن، از محصولات مراقبتی مناسب استفاده کنید. در این مقاله اطلاعات مفیدی را در مورد روتین مراقبت از پوست های چرب با شما به اشتراک می گذاریم. پس اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که پوست چربی دارید، با ما همراه باشید.
ویژگی های پوست چرب
نوع پوست ما به عوامل متعددی از جمله ژنتیک، سن، آب و هوای محل زندگی و … بستگی دارد. معمولا در سنین پایین تر، میزان ترشح چربی پوست بیشتر از سنین بالاتر است. همچنین تولید چربی پوست در آب و هوای گرم و مرطوب نسبت به آب و هوای سرد بیشتر می باشد. لایه چربی پوست در واقع یک لایه محافظت کننده است که به حفظ رطوبت درون پوست کمک می کند. این چربی ضمن مرطوب نگه داشتن پوست از ایجاد علائم پیری و چین و چروک ها پیشگیری می نماید. علاوه بر این مانند یک لایه دفاعی تا حدی موجب مراقبت از پوست در برابر عوامل آسیب رسان محیطی، آلودگی ها و اشعه های مضر می شود. بنابراین پوست های چرب نسبت به پوست های خشک دیرتر شاهد بروز علائم پیری می شوند.
با وجود مزایای عنوان شده در مورد پوست های چرب، آن ها با مشکلاتی متعددی نیز مواجه می شوند. در واقع پوست های چرب به پوستی گفته می شود که سبوم یا چربی بیش از حدی ترشح می کند. این نوع از پوست ها به دلیل این چربی اضافه، دچار مسدود شدن منافذ پوستی شده و مستعد ایجاد جوش و آکنه هستند. همچنین ترشح زیاد چربی سبب باز و بزرگ نشان دادن سایز منافذ پوست می شود. پوست های چرب اغلب از مشکل برق افتادن و درخشش ناخواسته رنج می برند که این امر موجب عدم ماندگاری میکاپ بر روی پوست می شود. این نوع از پوست بیشتر از سایرین دچار جوش های سرسیاه و سر سفید و لک های پوستی می شوند. بنابراین برای درمان و جلوگیری از ایجاد این مشکلات نیازمند داشتن یک روتین مراقبت از پوست و استفاده از محصولات تخصصی پوست چرب می باشیم.
چگونه از پوست های چرب مراقبت کنیم؟
همه انواع پوست ها برای سالم و جوان ماندن، به مراقبت های روزانه نیاز دارند. مهم ترین مراحلروتین روزانه
پشامل شستشو و تمیز نگه داشتن پوست، استفاده از کرم های آبرسان و مرطوب کننده، لایه برداری هفتگی و محافظت از پوست در برابر آفتاب می باشد. در این قسمت در مورد محصولاتی که برای پوست های چرب مناسب هستند، صحبت می کنیم.
-
شستشوی روزانه و تمیز نگه داشتن پوست
اولین و مهم ترین قدم برای مراقبت روزانه پوست خصوصا پوست های چرب و مستعد جوش و آکنه پاکسازی آن است. از آن جایی که پوست های چرب با ترشح بیش از حد غدد چربی درگیر هستند، شستشوی پوست ضمن حذف آلودگی ها و متعادل ساختن چربی آن، مانع بسته شدن منافذ و ایجاد جوش می شود. از این رو توصیه می کنیم روزانه دو بار، صبح و شب پوست خود را با یک شوینده مناسب بشویید. در هنگام صبح می توانید از شوینده های ملایم تر استفاده کنید. ولی شب ها بهتر است از شوینده های تخصصی برای کنترل چربی، جوش و منافذ استفاده نمایید. به یاد داشته باشید که حتی اگر پوست بسیار چربی دارید نیز نباید بیش از دو بار در روز از شوینده استفاده کنید. زیرا شستشوی زیاد سبب آسیب به چربی طبیعی و حساس شدن پوست می شود.
در صورتی که پوست شما آرایش داشته باشد، باید از روش شستشوی دو مرحله ای استفاده کنید. یعنی ابتدا آرایش خود را با استفاده از یک آرایش پاک کن تمیز کرده و سپس با شوینده مناسب بشویید. این کار به پاکسازی کامل مواد آرایشی کمک کرده و مانع مسدود شدن منافذ توسط این ناخالصی ها خواهد شد. یکی دیگر از محصولات پاک کننده موثر برای پوست های چرب، تونرها می باشند. تونر ها برای پاکسازی عمیق منافذ به کار می روند. آن ها باقی مانده آلودگی های منافذ را از بین برده و سبب می شوند که هیچ اثری از ناخالصی در منافذ نماند. از این رو از ایجاد جوش های سرسیاه جلوگیری می کنند.
خصوصیات شوینده ها و تونرهای مناسب پوست چرب
همان طور که گفتیم، اصلی ترین عامل ایجاد مشکلات پوست های چرب، ترشح زیاد سبوم می باشد. شوینده ها و تونرهای مخصوص پوست چرب باید دارای مواد و ترکیبات فعال و موثری باشند که در وهله اول چربی پوست را متعادل سازند. سالیسیلیک اسید یکی از موثر ترین ترکیبات کنترل کننده چربی، ضد جوش و برطرف کننده لک و جای جوش ها می باشد. روغن درخت چای یا تی تری یک عامل ضد باکتری و ضد جوش موثر است. جلبک دریایی یا سیوید، زغال فعال، زردچوبه و … نیز ترکیبات ایده آلی برای پوست های چرب می باشند. از این رو بهتر است برای پوست های چرب از شوینده و تونرهایی که حاوی این مواد هستند، استفاده نمایید.
-
اسکراب و لایه برداری پوست
پوست های چرب بیشتر از سایرین دچار تجمع چربی اضافه، سلول های مرده و کدر شدن پوست می شوند. از این رو این نوع از پوست ها نیاز بیشتری به لایه برداری هفتگی دارند. اگر جوش های فعال و بسیار شدیدی ندارید، می توانید هفته ای دو بار از اسکراب استفاده کنید. لایه برداری پوست ضمن رفع سلول های مرده و کاهش لک و جای جوش، سبب افزایش جذب و تاثیرگزاری محصولات مراقبتی می شود. لایه بردارها همچنین به کاهش چربی اضافه پوست کمک زیادی می کنند. یکی دیگر از مزایای لایه برداری، باز شدن منافذ مسدود شده و جلوگیری از ایجاد جوش در اثر این انسداد می باشد. علاوه بر اسکراب ها که لایه بردارهای فیزیکی هستند و اسیدها که لایه بردارهای شیمیایی هستند، لیف گیاهی لوفا و پیله ابریشم نیز محصولاتی فوق العاده برای لایه برداری و رفع مشکلات پوستی هستند.
-
آبرسانی و مرطوب نگه داشتن پوست
برخی افراد گمان می کنند که پوست های چرب نیازی به استفاده از آبرسان و مرطوب کننده ندارند. اما باید گفت که این کاملا اشتباه است. تمامی انواع پوست ها برای حفظ سلامتی و شادابی نیاز به رطوبت و آبرسانی دارند. اما برخلاف پوست های خشک که نیازمند مرطوب کننده های قوی می باشند، پوست های چرب به دلیل لایه چربی محافظت کننده ای که دارند، نیاز کمتری به مرطوب کننده دارند. ولی آبرسان ها همچنان یکی از ضروری ترین محصولات مورد نیاز این پوست ها می باشد. ولی لازم به ذکر است که پوست های چرب باید از آبرسان و مرطوب کننده های مناسب نوع پوستشان استفاده کنند. از این رو ضروری است که این افراد در انتخاب محصولات به نکات زیر دقت کنند.
خصوصیات آبرسان و مرطوب کننده های مناسب پوست چرب
پوست های چرب باید از آبرسان و مرطوب کننده های فاقد چربی و روغن (Oil Free) استفاده کنند. زیرا این نوع از محصولات، فرمولاسیون سبک و زود جذبی دارند که از ایجاد حس چربی و سنگینی بر روی پوست جلوگیری می کند. علاوه بر این، بافت سبک این محصولات سبب بسته شدن منافذ نخواهد شد. مرطوب کننده های مناسب پوست های چرب باید بر پایه آب (Waterbase) فرموله شده باشند. یکی دیگر از ویژگی های مهم آبرسان و مرطوب کننده های پوست چرب غیر کمدوژنیک یا غیر جوش زا بودن آن ها (Non-comedogenic) است. علاوه بر موارد گفته شده، کرم ها و لوسیون هایی که حاوی ترکیبات ضد جوش مانند روغن تی تری، سیوید و … می باشند، ضمن رطوبت رسانی پوست به کنترل چربی، درمان و پیشگیری از جوش و آکنه ها کمک می کنند.
-
استفاده از محصولات تخصصی و درمانی پوست های چرب
همان طور که گفته شد، پوست های چرب مشکلات متعددی از جمله انواع جوش های سر سیاه و سر سفید، منافذ باز، چربی اضافه و براق شدن ناخوشایند و … دارند. از این رو می توانند از محصولات تخصصی مانند ژل های ضد جوش اورژانسی، ماسک های متعادل کننده چربی، کوچک کننده سایز منافذ و … در روتین های مراقبتی خود به صورت موضعی استفاده نمایند. همچنین استفاده اصولی و متعادل از اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHA) و بتا هیدروکسی (BHA)کمک زیادی به درمان بسیاری از مشکلات پوست های چرب می نماید. یکی از مشکلات شایع در پوست های چرب، ایجاد لک ها و جای جوش ها می باشد. از این رو محصولات ضد لک و روشن کننده نیز جایگاه ویژه ای در روتین پوست های چرب دارند.
-
استفاده از ضد آفتاب و محافظت از پوست در برابر اشعه های مضر نور خورشید
اشعه های مضر نور خورشید UVA و UVB اصلی ترین عامل آسیب رساندن به پوست هستند. استفاده از ضد آفتاب برای انواع پوست امری ضروری است. پوست های چرب نیز از این قاعده مستثنی نیستند. اشعه های آفتاب ضمن تخریب کلاژن، ایجاد چروک و پیری زودرس، سبب تشدید جوش ها و آکنه ها و باز تر شدن منافذ پوست نیز می شوند. نور آفتاب همچنین یکی از عوامل تحریک کننده تولید چربی بیشتر از غدد سباسه پوست است. لذا استفاده از یک ضد آفتاب مناسب به کاهش مشکلات پوست های چرب کمک می کند. این افراد باید در انتخاب ضد آفتاب نیز به نکات مهمی توجه کنند و محصولی را انتخاب نمایند که مخصوص نوع پوستشان باشد.
علاوه بر این، ضروری است که در تمام فصول سال ختی روزهای ابری از ضدآفتاب استفاده شود. مصرف ضدآفتاب به میزان کافی و تمدید به موقع آن، اثربخشی آن را تضمین می نماید. یکی دیگر از محصولاتی که سبب افزایش اثربخشی ضد آفتاب ها می شود، استفاده از سرم های ویتامین سی به طور همزمان با ضد آفتاب است. آنتی اکسیدان های موجود در این سرم ها به همراه ضد آفتاب به خوبی اثرات مخرب رادیکال های آزاد را خنثی می نمایند.
خصوصیات ضد آفتاب های مناسب پوست چرب
ضد آفتاب مناسب برای پوست های چرب و مستعد آکنه بهتر است بافت سبک و فاقد چربی داشته باشد. بهترین ساختار ضد آفتاب ها برای پوست چرب، لوسیون یا ژلی و فلوییدی بودن این محصولات است. زیرا مانع چرب و سنگین و براق شدن پوست می شود. توصیه می کنیم ضد آفتاب هایی با حداقل SPF30 انتخاب کنید.
-
استفاده از ماسک های پاکسازی و ضد جوش
ماسک خاک رس یکی از بهترین ماسک های مراقبت کننده پوست چرب است. خاک رس چربی اضافه پوست را برطرف کرده و میزان ترشح آن را متعادل می کند. این ماده ضمن پاکسازی پوست و جلوگیری از ایجاد جوش، سبب مات و نرم شدن فوق العاده آن می شود. برای این منظور می توانید از ماسک های خاک رس آماده در بازار و یا ماسک و اسکراب های خانگی حاوی خاک رس و ترکیب شده با آب یا گلاب استفاده نمایید. ماسک های زغال فعال نیز یکی از بهترین ماسک های سم زدا و چربی زدای پوست های چرب به شمار می روند.
یکی دیگر از ماسک های مناسب برای پوست های چرب، ماسک زردچوبه می باشد. زردچوبه یک ماده ضد جوش و ضد لک طبیعی بوده و به درمان جوش های صورت و لک های ناشی از جای جوش کمک می کند. می توانید از ترکیب این ماده با عسل، ماست، شیر و … یک ماسک خانگی موثر تهیه کنید. عسل نیز به دلیل خواص ضد باکتری و ضد عفونی کننده ای که دارد، یک ماده موثر برای پوست های چرب و مستعد آکنه است. علاوه بر این یک مرطوب کننده طبیعی پوست می باشد.
-
استفاده از محصولات آرایشی مناسب پوست چرب
افرادی که پوست های چربی دارند، علاوه بر محصولات مراقبتی و پوستی مخصوص نوع پوستشان، باید از محصولات آرایشی مخصوص پوست چرب نیز استفاده نمایند. در صورت استفاده از مواد آرایشی که مناسب پوست چرب نباشند، میزان ترشح چربی پوست بیشتر شده و منافذ پوست باز و بزرگ تر خواهند شد. همچنین کرم های آرایشی نامناسب ممکن است سبب بسته شدن منافذ پوست و ایجاد جوش و آکنه شود. از این رو در هنگام خرید کرمپودر، پرایمر، کانسیلر، هایلایتر و … نوع پوست خود را در نظر بگیرید.
-
رژیم غذایی سالم و به دور از چربی
مراقبت از پوست چرب تنها شامل استفاده از محصولات مناسب نمی شود. بلکه عوامل زیادی مانند تغذیه و رژیم غذایی سالم، سبک زندگی، عدم استعمال دخانیات و … می توانند بر روی تشدید یا بهبود مشکلات پوست های چرب موثر باشند. برای مراقبت از پوست های چرب از رژیم غذایی سرشار از میوه و مرکبات و سبزیجات پهن برگ و سبز، آجیل و خوراکی های سالم و طبیعی استفاده نمایید. همچنین ضروری است تا حد امکان از مصرف خوراکی های ناسالم که سبب ایجاد جوش می شوند و همچنین غذاهای چرب و سرخ کردنی خصوصا فست فودها که باعث افزایش تولید چربی پوست می گردند، دوری کنید. این گونه می توانید در کنار استفاده از محصولات مناسب به سالم و شاداب نگه داشتن پوست چرب خود کمک نمایید.