مراقبت و سلامتی

اگزما و راه های درمان آن

بیماری اگزما یا همان آماس پوست، نوعی خارش ، قرمزی و التهاب است که بر روی پوست افراد نمایان می شود. این بیماری معمولاً در افرادی که حساسیت یا  آلرژی دارند، بیشتر خودش را نشان می ‌دهد. گاهی نیز ریشه‌ ژنتیکی داشته و ممکن است در بین اعضای خانواده شایع باشد. عواملی همچون ژنتیک، سیستم ایمنی بدن، عوامل محیطی و استرس می توانند در پدید آمدن اگزما نقش مهمی داشته باشند. این بیماری با قرمزی و تاول ‌های پوستی شروع می ‌شود که این تاول ها حاوی مایع روشن و قرمز است. هنگامی که تاول ‌ها باز شوند، مایع درون آن پخش می ‌شود. این بیماری معمولا با خارش همراه بوده و واگیردار نیست. با وجود این که این بیماری به سیستم بدن آسیبی نمی رساند، در بیشتر اوقات ظاهر زیبایی نداشته و موجب ناراحتی افراد می شود. در ادامه، باهم راه کار هایی جهت بهبود این بیماری می خوانیم و با روش های پیشگیری از آن آشنا می شویم.

شایع ترین علائم بیماری اگزما

با وجود این که علائم و نشانه های اگزما ممکن است در افراد متفاوت باشد،  در ادامه به رایج ترین علائم این بیماری می پردازیم که در صورت مشاهده آن، راه های درمان را شروع کنید.

  1. خشک شدن پوست
  2. قرمزی و التهاب پوستی
  3. برآمدگی هایی بر روی سطح پوست
  4. خارش شدید پوست
  5. پوسته پوسته شدن پوست

دلایل ابتلا به اگزما

  1. آلرژی می تواند باعث ایجاد این بیماری شود.
  2. حساسیت به موادی همچون: گرده گل، مواد غذایی، حیوانات خانگی
  3. تماس فیزیکی با مواد شیمیایی
  4. عوامل ژنتیکی و ارثی
  5. اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن
  6. خشکی پوست

اگزما و راه های درمان آن

درمان اگزما

اولین کاری که برای درمان این بیماری باید انجام دهید، پیدا کردن عوامل آلرژی زا یا به وجود آورنده اگزما در پوست است. اگر علت پدید آمدن اگزما عوامل ژنتیکی باشد، درمان آن کمی دشوار تر می شود. اما جای نگرانی نیست. که با رعایت برخی کار ها می شود علائم اگزما را تا حد قابل توجهی کاهش داد. ابتدایی ترین کاری که می توان انجام داد استفاده از پماد های نرم کننده می باشد. این کرم ها به طور مکرر نیاز به مصرف دارند. مصرف کرم هایی که خارش را کنترل کرده و به ترمیم پوست کمک می کنند بسیار کارساز است. البته فراموش نکنید که مصرف بیش از حد از این محصولات ممکن است عوارضی همچون نازک شدن پوست را به دنبال داشته باشد.

مصرف کرم کورتیکو استروئیدی

کرم های کورتیکو استروئید یا همان کورتون‌ ها، به راحتی جذب پوست می‌ شوند و موجب تسکین خارش و قرمزی آن می شوند.

مصرف قرص ‌هایی مانند آنتی هیستامین

آنتی هیستامین ها معمولا جزو آن دسته دارو هایی هستند که هنگام بروز آلرژی مصرف می شوند. مصرف این دارو می‌تواند به کاهش خارش و تسکین اگزما در بیشتر افراد کمک فراوانی کند.

راه کار های مختصر برای بهبود بیماری اگزما

  1. دوری از محرک هایی که منجر به تشدید اگزما می شوند.
  2. استفاده از مطوب کننده برای جلوگیری از خشکی پوست به صورت مداوم.
  3. مصرف آنتی هیستامین برای درمان خارش های شدید پوستی.
  4. پس از دوش گرفتن با آب ولرم، پوستتان را با یک حوله نرم به آرامی خشک کرده و سپس از مرطوب کننده استفاده کنید.

درمان اگزما در کودکان

با جود این که این بیماری در کودکان و به خصوص نوزادان نیز مشاهده می شود، یکی از راه های موثر برای درمان و کنترل اگزما در نوزادان، تغذیه با شیر مادر می باشد. این بیماری در کودکان بسیار شایع است و بیشتر آن ‌ها تا سن سه ماهگی، درگیر بیماری اگزما می شوند. اما جای نگرانی نیست. پیشنهاد ما به شما برای پیشگیری کردن از این بیماری این است که حداقل شش ماه تغذیه با شیر مادر صورت بگیرد. با این که این بیماری مسری نیست، اما در خانواده‌‌ هایی که سابقه اگزما، حساسیت، آلرژی و یا آسم دارند، احتمال ابتلا به اگزما نیز وجود دارد.

اجتناب از خشک شدن پوست، راهکاری کار ساز جهت پیشگیری از این بیماری

برای پیش گیری از این بیماری رایج که امروزه بیشتر به چشم می خورد، اولین قدم اجتناب از خشک شدن پوست است. خشکی پوست گاهی می تواند اثرات مضری بر روی بدن فرد گزاشته و در نهایت منجر به بیماری های پوستی همچون اگزما شود. در ادامه نکاتی در رابطه با کمک به کاهش خشک شدن پوست می خوانیم.

  1. مصرف مرطوب کننده مناسب با نوع پوست می تواند کمک بسیار زیادی در جلوگیری از خشک شدن پوستتان کند.
  2. از حمام کردن زیادی خودداری کنید. بهتر است یک روز یا دو روز در میان حمام کرده و بیشتر از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه حمام خود را طول ندهید.
  3. هنگام حمام کردن از آب ولرم استفاده کنید.
  4. مصرف روغن ‌های طبیعی و لوسیون‌ های بدن، پس از حمام کردن
  5. از صابون ‌های ملایم استفاده کنید. فراموش نکنید که از صابون ها، فقط بر روی صورت، زیربغل، نواحی جنسی، دست و پا استفاده کرده و سایر نواحی بدن را با آب خالی شست و شو دهید.
  6. اگر دارای پوست بسیار خشک هستید، با استفاده از برخی روغن های طبیعی و ملایم همچون روغن بچه بدن خود را چرب کنید.

پیش گیری از اگزما تنها با انجام دادن راه کار های زیر:

  1. حتی در صورت نداشتن علائم این بیماری، همیشه در طی روز از مرطوب کننده استفاده کنید. این کار باعث می شود تا رطوبت پوستتان همیشه حفظ شود.
  2. برای افرادی که دارای پوست خشک می باشند، اولین کار استفاده از روغن های مناسب و مرطوب کننده در آب حمام است. این عمل تا حد قابل توجهی از مبتلا شدن به بیماری اگزما کمک می کند.
  3. پوشیدن لباس های نخی و پنبه ای به جای لباس های چسبان.
  4. مصرف صابون های ضد باکتریایی.
  5. خودداری از خوردن غذاهای آلرژی زا
  6. عدم استفاده مستقیم از مواد ضد عفونی کننده
  7. خودداری از قرار گرفتن مستقیم در برابر گرما، سرما و همچنین نور خورشید.

اگر در مواقعی مبتلا به این بیماری شدید، جای نگرانی نیست. در این شرایط پیشنهاد می شود محل زخم را بانداژ کرده و از دست زدن به آن خودداری کنید. این کار تا حد قابل توجهی جلوی خارش را می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید